Zupa krem z kalafiorów to danie, które coraz chętniej przygotowuje się w polskich domach. Dostępne jest również w wielu restauracjach i na uroczystościach. To nie tylko pyszna, ale i zdrowa potrawa, którą da się zaserwować na kilka sposobów. Poznaj przepis na zupę krem z kalafiora!
Zastanawiasz się, jak zrobić dobry krem z kalafiora? Przepis na to danie będzie udany, kiedy użyje się wysokiej jakości składników. Najlepiej przyrządzać potrawę zimą i wiosną, gdy kalafiory są najsmaczniejsze. Jakie składniki będą potrzebne do ugotowania zupy? Oto one: duży kalafior, cebula, 350 g ziemniaków, oliwa z oliwek, 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego, 200 ml śmietanki 30% lub 36%, sól, pieprz i 2 ząbki czosnku.
Przepisy na zupę krem z kalafiora mają różne proporcje w zależności od tego, na jak bardzo intensywnym smaku Ci zależy. Oto recepta, jak zrobić zupę krem z kalafiora, dla tych którzy lubią zbilansowane posiłki:
Teraz już wiesz, jak zrobić krem z kalafiora i jak łatwy jest to proces. Prostota przygotowania sprawia, że krem kalafiorowy stanowi idealną propozycję na szybki obiad. Można go podać na kilka sposobów. Jako dodatek poza śmietaną doskonale sprawdzą się grzanki. W ten sposób można wykorzystać kilkudniowy chleb. Wtedy należy pokroić go na drobne kawałki i podprażyć na suchej patelni bez tłuszczu.
Poza tym zupa krem dobrze łączy się z groszkiem ptysiowym. Chrupkie dodatki w aksamitnym kremie to nie tylko walory smakowe, ale też urozmaicenie struktury obiadu i sposób na to, aby danie było bardziej sycące. Możesz też podać krem kalafiorowy z chipsami z innych warzyw. Wystarczy pokroić na cienkie plastry, np. ziemniaki czy korzeń pietruszki, a następnie upiec je w piekarniku.
Jeśli jesz mięso, to smacznym dodatkiem do tego dania będzie np. podsmażony boczek pokrojony w małą kostkę lub kawałki piersi z kurczaka. Dla osób lubiących bardzo gęste dania dobrym rozwiązaniem jest zupa krem z kalafiora bez bulionu, ale za to z nieco większą ilością śmietany. Smacznego!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można