zupa ogórkowa

Przepis na zupę ogórkową

9 lipca 2024
5 min

Każdy kojarzy najlepszą zupę ogórkową z rodzinnego domu czy wakacji u dziadków. Okazuje się, że smaki dzieciństwa można łatwo przenieść do współczesnej kuchni. Dowiedz się, jak zrobić zupę ogórkową, która zachwyci smakiem i dzieci, i dorosłych!

Co jest potrzebne do przygotowania zupy ogórkowej?

Przepis na ogórkową wymaga przygotowania takich składników jak:

  • 5 dużych ogórków kiszonych;
  • 3 l bulionu warzywnego lub mięsnego;
  • 2 nieduże marchewki;
  • 100 ml śmietanki 30%;
  • korzeń pietruszki;
  • pół główki selera;
  • duża cebula;
  • kilka ziaren pieprzu;
  • sól;
  • 3 liście laurowe;
  • świeża natka pietruszki;
  • 3 ziemniaki;
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub masła.

Przyprawy do zupy ogórkowej można dopasować do własnych preferencji smakowych. Niektórzy decydują się np. na suszony koperek czy nieco granulowanego czosnku. Ważne, aby uzyskać aromat, który lubi się najbardziej. Mnóstwo doskonałych przypraw z różnych stron świata i gotowych mieszanek zamówisz w InPost Fresh.

Przepis na zupę ogórkową – przygotowanie

Przygotowanie pysznej zupy ogórkowej z ziemniakami jest bardzo proste. To jedno z dań, które trudno zepsuć brakiem umiejętności kulinarnych. Każdy powinien sobie z nim poradzić. Oto receptura na najprostszą zupę ogórkową krok po kroku.

  1. Przygotuj bulion. Możesz ugotować np. taki na żeberkach, klasyczny drobiowy lub warzywny. Jeśli zależy Ci na oszczędności czasu, skorzystaj z baz bulionowych w słoiczkach. Zagotuj z wodą i odstaw.
  2. Obierz cebulę i opal ją na palniku, aż stanie się czarna i mocno wyeksponuje swój aromat.
  3. Obierz korzeń pietruszki, marchewkę, seler i ziemniaki. Ziemniaki pokrój w małą kostkę. Marchewkę posiekaj w talarki lub zetrzyj na tarce. W drugim garnku z solidnym dnem rozgrzej masło lub oliwę z oliwek.
  4. Na gorący tłuszcz wrzuć surowe warzywa i co jakiś czas mieszaj. Powinny lekko zmięknąć i się zarumienić. W międzyczasie zetrzyj na tarce ogórki. Nie wylewaj wody, która z nich wycieknie.
  5. Kiedy warzywa będą już podsmażone, dodaj do nich opaloną cebulę i zalej całość bulionem. Gotuj do czasu, aż wszystkie składniki zmiękną. Dorzuć starte kiszone ogórki wraz z wodą, wszystkie przyprawy i gotuj kilka minut na małym ogniu.
  6. Odlej z garnka około 200 ml zupy i rozprowadź w osobnym naczyniu ze śmietanką. Następnie powoli wlej do naczynia, by zabielić zupę. Gotuj jeszcze kilka minut i dodaj świeże zioła w postaci posiekanej natki pietruszki czy koperku.

Jeśli decydujesz się na zupę ogórkową na żeberkach lub innym mięsie, możesz oddzielić je od kości i podzielić na kawałki, by te rozprowadziły się po całym garnku i znalazły w każdej porcji. Twoja smaczna potrawa jest już gotowa. Z czym jednak ją podawać?

Z czym można podawać zupę ogórkową – ziemniaki, makaron, ryż

Zupa ogórkowa przeważnie ma w przepisie ziemniaki. Warto ją również przyrządzić bez tych warzyw, a następnie serwować z gładkim purée. Kolejna opcja to makaron np. w postaci nitek lub penne. Każdy powinien dopasować typ makaronu do swoich preferencji. Danie doskonale komponuje się także z zimnym twarogiem pokruszonym już na gotowej porcji.

Klasyczną zupę ogórkową można podać jeszcze z ryżem, który świetnie sprawdzi się np. do pomidorowej. Wszelkie dodatki do wywaru w postaci ryżu, makaronu czy ulubionych kasz znajdziesz w InPost Fresh. Smacznego!

Czytaj również