talerz z aromatyczną zupą Tom Yum

Przepis na zupę Tom Yum

18 stycznia 2023
5 min

Zupa Tom Yum – przepis na nią wcale nie jest skomplikowany! To pyszne, tajskie danie skradnie serce każdego miłośnika azjatyckich smaków. Można je przyrządzić w wersji wegańskiej, jednak oryginalny przepis zakłada dodanie krewetek lub kurczaka i sosu rybnego.

 

Przepis na Zupę Tom Yum – jakie składniki są niezbędne?

Chociaż przygotowanie zupy Tom Yum nie jest skomplikowane, warto postawić na dobre jakościowo, świeże składniki. Ich dokładną listę znajdziemy poniżej:

  • 250 g obranych i oczyszczonych krewetek lub piersi z kurczaka,
  • puszka mleczka kokosowego o zawartości tłuszczu minimum 17%,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 2,5 łyżki pasty Tom Yum,
  • 2 łyżki sosu rybnego (można zastąpić sosem sojowym),
  • 1 cebula dymka,
  • 3 niewielkie ząbki czosnku,
  • 6-7 niewielkich pieczarek lub grzybów shitake,
  • 2 pomidory,
  • łodyga trawy cytrynowej,
  • mały kawałek imbiru,
  • kolendra (posłuży do dekoracji),
  • sok z limonki,
  • 2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 3 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego,
  • makaron ryżowy – najlepiej wstążka o grubości 5 mm.

Jak przygotować zupę Tom Yum?

  1. Bulion warzywny możesz przygotować samodzielnie – wyjdzie wyjątkowo aromatyczny, jeśli do jego zrobienia użyjesz podpieczonych warzyw. Możesz jednak użyć każdego rodzaju bulionu, gdyż za smak zupy odpowiedzialna jest pasta Tom Yum i dodatki, nie zaś sam wywar.
  2. Przygotuj czosnek, obrany imbir i łodygę trawy cytrynowej. Posiekaj je drobno. Pieczarki obierz, pozbaw ogonków i pokrój kapelusze w półcentymetrowe plastry.
  3. Na patelni lub na dnie garnka rozgrzej olej. Podsmaż posiekane drobno składniki. Bądź ostrożny – jeśli przypalisz czosnek, całe danie nabierze gorzkiego, nieprzyjemnego smaku. Aby uniknąć przypalenia podczas smażenia, starannie mieszaj składniki łyżką.
  4. Po dziesięciu minutach smażenia zalej składniki bulionem warzywnym. Podgotuj je kilka minut, a następnie dodaj do całości mleczko kokosowe, pastę Tom Yum, łodygę trawy cytrynowej, ostrą paprykę, cukier trzcinowy i pokrojone pomidory. Zamieszaj dokładnie, aby pasta się dobrze rozprowadziła w zupie.
  5. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka i gotuj zupę do momentu, aż mięso straci różowy odcień. Jeśli zdecydowałeś się na zupę z krewetkami, dodaj je do zupy Tom Yum. Uważaj, aby nie gotować ich zbyt długo – wystarczy kilka minut.
  6. Ugotuj makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu. Po odcedzeniu warto zahartować go zimną wodą.
  7. Pod koniec gotowania dodaj do zupy Tom Yum sok z limonki.
  8. Tajska zupa Tom Yum najlepiej smakuje podana od razu po przygotowaniu. Udekoruj ją kolendrą, dymką i kawałkiem limonki.

Jakie dodatki sprawdzą się w zupie Tom Yum? Krewetki, kurczak

Tajska Zupa Tom Yum – oryginalny przepis zakłada dodanie do niej kurczaka lub krewetek. Nie ma znaczenia, na który z tych dodatków się zdecydujesz – w obu wersjach zupa będzie miała wyjątkowy, pyszny smak. Pieczarki możesz zastąpić grzybami shitake. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, zrezygnuj z niej całkowicie i udekoruj zupę szczypiorem z dymki.

Zupa Tom Yum – przepis dla wersji wegańskiej

Tajską zupę Tom Yum możesz przygotować również w wersji wegańskiej. Wystarczy, że sos rybny zastąpisz sojowym, a zamiast krewetek dodasz podsmażone na złoty kolor tofu naturalne. Chociaż ta wersja nieco różni się od oryginalnej, z pewnością docenią ją twoi znajomi, którzy wybierają dania roślinne.

Czytaj również