Quesadilla - danie kuchni meksykańskiej

Przepisy kuchni meksykańskiej

17 lutego 2023
5 min

Przepisy na dania kuchni meksykańskiej cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Knajpek rodem z Meksyku ciągle przybywa, a pikantne dania coraz częściej trafiają na kuchenne stoły. Poznaj najlepsze przepisy na meksykańskie dania!

Kuchnia meksykańska – charakterystyka

Kuchnia meksykańska charakteryzuje się przede wszystkim niezwykłą wyrazistością dań. Potrawy zawierają ostre przyprawy, mięsa czy owoce morza. Nie brakuje również wielu warzyw, ponieważ meksykański klimat sprzyja rozwojowi kolorowych i soczystych roślin. Często wykorzystuje się np. fasolę, kukurydzę czy różnorodne papryki. Co ciekawe, dla przełamania wytrawnych i ostrych smaków nierzadko stosuje się np. kakao lub czekoladę. Oczywiście, typowe dania różnią się w zależności przede wszystkim od części Meksyku, w której się je przyrządza.

Popularne przepisy kuchni meksykańskiej

Choć kuchnia w Meksyku różni się w zależności od regionu, to zdecydowanie da się wytypować najpopularniejsze dania meksykańskie, dostępne również w Polsce. Zarówno w restauracjach, jak i w domach najczęściej jada się tacosy, chili con carne, quesadillę, guacamole czy burrito. Poznaj proste przepisy kuchni meksykańskiej!

Guacamole – dip prosto z meksyku

Guacamole to dip, który można zajadać z nachosami czy smarować nim kanapki. Do jego przygotowania potrzebujesz: cztery miękkie awokado, małą czerwoną cebulę, pomidora, listki kolendry, limonkę i sól. Cebulę oraz pomidora trzeba pokroić w kostkę, a natkę kolendry posiekać. Wnętrza awokado musisz wrzucić bez pestek do miseczki i dokładnie zgnieść widelcem.

Następnie do zielonych owoców trzeba wlać sok z limonki, dodać cebulę, pomidora oraz sól i wymieszać. Wierzch należy posypać liśćmi kolendry, a całość warto uraczyć jeszcze płatkami chili. Można dodać do środka także nieco czosnku oraz oliwy z oliwek. To dip niezastąpiony na imprezę, a także codzienne śniadanie czy kolację.

 

Quesadilla – meksykańska tortilla

Przepisy kulinarne kuchni meksykańskiej mają to do siebie, że łatwo można je modyfikować według własnych upodobań. Tak właśnie jest z quesadillą. Do jej przygotowania potrzeba paczkę tortilli, olej, pierś z kurczaka, paprykę, czerwoną fasolę z puszki, cebulę, kukurydzę, przecier pomidorowy, ser żółty, sól, pieprz, chili, kolendrę i papryczki jalapeño. Poza tym zawsze możesz dodać to, na co akurat masz ochotę. Kurczaka możesz zamienić np. na mięso mielone, a do środka dodać czosnek czy dowolne, ulubione warzywo.

Mięso, cebulę oraz paprykę pokrój na małe kawałki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso z solą i pieprzem, a następnie dodaj warzywa. Smaż, aż papryka i cebula zmiękną. Dodaj odcedzoną fasolę z puszki, kukurydzę, dwie łyżki przecieru pomidorowego, chili, natkę kolendry, a także pokrojone ostre papryczki.

Placek tortilli rozłóż i połóż na jego połowie trochę tartego sera. Następnie wyłóż na niego zawartość patelni, na to znowu połóż ser i złóż placek na pół. Podpiekaj z dwóch stron na suchej patelni do zarumienienia placka. Na koniec pokrój w trójkąty i podaj. Smacznego!

Czytaj również