Przepisy na dania kuchni meksykańskiej cieszą się w Polsce coraz większą popularnością. Knajpek rodem z Meksyku ciągle przybywa, a pikantne dania coraz częściej trafiają na kuchenne stoły. Poznaj najlepsze przepisy na meksykańskie dania!
Kuchnia meksykańska charakteryzuje się przede wszystkim niezwykłą wyrazistością dań. Potrawy zawierają ostre przyprawy, mięsa czy owoce morza. Nie brakuje również wielu warzyw, ponieważ meksykański klimat sprzyja rozwojowi kolorowych i soczystych roślin. Często wykorzystuje się np. fasolę, kukurydzę czy różnorodne papryki. Co ciekawe, dla przełamania wytrawnych i ostrych smaków nierzadko stosuje się np. kakao lub czekoladę. Oczywiście, typowe dania różnią się w zależności przede wszystkim od części Meksyku, w której się je przyrządza.
Choć kuchnia w Meksyku różni się w zależności od regionu, to zdecydowanie da się wytypować najpopularniejsze dania meksykańskie, dostępne również w Polsce. Zarówno w restauracjach, jak i w domach najczęściej jada się tacosy, chili con carne, quesadillę, guacamole czy burrito. Poznaj proste przepisy kuchni meksykańskiej!
Guacamole to dip, który można zajadać z nachosami czy smarować nim kanapki. Do jego przygotowania potrzebujesz: cztery miękkie awokado, małą czerwoną cebulę, pomidora, listki kolendry, limonkę i sól. Cebulę oraz pomidora trzeba pokroić w kostkę, a natkę kolendry posiekać. Wnętrza awokado musisz wrzucić bez pestek do miseczki i dokładnie zgnieść widelcem.
Następnie do zielonych owoców trzeba wlać sok z limonki, dodać cebulę, pomidora oraz sól i wymieszać. Wierzch należy posypać liśćmi kolendry, a całość warto uraczyć jeszcze płatkami chili. Można dodać do środka także nieco czosnku oraz oliwy z oliwek. To dip niezastąpiony na imprezę, a także codzienne śniadanie czy kolację.
Przepisy kulinarne kuchni meksykańskiej mają to do siebie, że łatwo można je modyfikować według własnych upodobań. Tak właśnie jest z quesadillą. Do jej przygotowania potrzeba paczkę tortilli, olej, pierś z kurczaka, paprykę, czerwoną fasolę z puszki, cebulę, kukurydzę, przecier pomidorowy, ser żółty, sól, pieprz, chili, kolendrę i papryczki jalapeño. Poza tym zawsze możesz dodać to, na co akurat masz ochotę. Kurczaka możesz zamienić np. na mięso mielone, a do środka dodać czosnek czy dowolne, ulubione warzywo.
Mięso, cebulę oraz paprykę pokrój na małe kawałki. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż mięso z solą i pieprzem, a następnie dodaj warzywa. Smaż, aż papryka i cebula zmiękną. Dodaj odcedzoną fasolę z puszki, kukurydzę, dwie łyżki przecieru pomidorowego, chili, natkę kolendry, a także pokrojone ostre papryczki.
Placek tortilli rozłóż i połóż na jego połowie trochę tartego sera. Następnie wyłóż na niego zawartość patelni, na to znowu połóż ser i złóż placek na pół. Podpiekaj z dwóch stron na suchej patelni do zarumienienia placka. Na koniec pokrój w trójkąty i podaj. Smacznego!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można