- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Ramen wegetariański – przepis na spicy miso ramen

Ramen wegetariański – przepis na spicy miso ramen
Królem niedzielnych obiadów w Polsce jest niewątpliwie rosół. Tłusty wywar z dużą zawartością makaronu może nie być właściwą opcją dla osób, które nie spożywają mięsa, ponieważ powstaje w wyniku gotowania drobiu lub wołowiny z dodatkiem włoszczyzny. Całe szczęście istnieje japoński odpowiednik tego dania, który jest bezmięsny! Dowiedz się, jak zrobić ramen wegetariański w wersji pikantnej.
Ramen wegetariański – jak zrobić idealny ramen wegetariański?
Sam wywar może zostać przyrządzony na dwa sposoby: assari oraz kotteri. Pierwszy jest mniej tłusty i delikatniejszy w smaku, a drugi wręcz odwrotnie. Ponadto na samym dnie ramenu znajduje się esencja zupy zwana tare. Od tego ekstraktu całkowicie zależy aromat podawanego dania. Istnieją 3 podstawowe tare:
- Shio – na bazie suszonych owoców morza i glonów (jest to najbardziej słona wersja).
- Shoyu – na bazie sosu sojowego (odpowiednio zredukowanego).
- Miso – na bazie pasty miso.
Zupa ta, podobnie jak rosół, w wersji klasycznej wykorzystuje mięso, ale w postaci wkładki (pieczony boczek, wołowina, a nawet drób w postaci piersi z kaczki). Dlatego, że sam wywar jest bezmięsny, to jest to idealna opcja dla wegetarian. Ramen wegetariański z tofu, czy z boczniakiem jest tak samo pyszny, jak jego tradycyjny odpowiednik.
Jak zrobić idealny ramen wegetariański? Po pierwsze, trzeba samemu ustalić, na jaki rodzaj tare ma się ochotę, a również to, czy zupa ma być lekka, czy nie. Trzeba wybrać także składniki, które będą tworzyć wkładkę. Po drugie, bawić się dobrze podczas gotowania. Domowe zabawy kulinarne mają sprawiać przyjemność, a nie wywoływać stres!
Z jakich składników należy przygotować ramen wegetariański?
Zanim przejdzie się do przygotowań pysznej zupy wzorowanej na japońskim ramen, trzeba udać się na zakupy! Do zrobienia spicy miso ramen w wersji wege potrzebne będzie przyrządzenie bulionu i wybór składników, które zostaną potem zalane gorącym wywarem.
Bulion
Aby przygotować bulion potrzebne będą:
- mała szklanka oleju (najlepiej słonecznikowy);
- cała, obrana główka czosnku;
- łyżka sosu sojowego;
- ćwierć szklanki śmietany sojowej;
- 4 łyżki pasty miso w wersji jasnej;
- półtorej łyżki koncentratu pomidorowego;
- 3 szalotki;
- 3 łyżeczki przyprawy chilli;
- jedna łyżka sezamu;
- 30/50 gramów grzybów shiitake;
- półtora litra wody.
Pierwszym krokiem do wykonania pysznego wywaru jest przypieczenie czosnku, posypanego chilli i sezamem, na rozgrzanym oleju. Następnie, należy przełożyć go do innego naczynia, a na tej samej patelni przesmażyć szalotki z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Wystarczą 2-3 minuty, aby cebula nabrała charakterystycznego, ciemnego koloru. Potem dodać wody, grzybów i pasty. Należy doprowadzić wszystko do wrzenia, po czym zmniejszyć moc płyty grzewczej, przykryć naczynie i zostawić je na pół godziny. Po powrocie do kuchni zawartość garnka wystarczy zblendować, a w drugiej kolejności zagotować jeszcze raz, uprzednio dodając pozostałe składniki, czyli sos sojowy i śmietanę.
Wkładka
Jako że nie jest to klasyczny ramen, przepis wegetariański nie przewiduje użycia dodatków mięsnych, które są zazwyczaj popularnym rozwiązaniem w tradycyjnym odpowiedniku tego dania (zwłaszcza wołowina). W takim razie, co można dodać do takiej zupy? Na szczęście, możliwości jest dużo. Sięgnąć można po:
- bataty;
- jajka kurze;
- pak choi (należy jednak pamiętać, że kapusta ta ma małą zawartość białka);
- kiełki fasoli mung;
- tofu;
- makaron;
- boczniaki;
- płaty nori.
Trudno wyobrazić sobie udany ramen bez makaronu, aczkolwiek obecność całej reszty jest opcjonalna. To znaczy również, że nic nie stoi na przeszkodzie, aby modyfikować przepis i jego składniki tak, by pasował, jak najbardziej gustom kulinarnym spożywającego. Ważne, żeby używane warzywa były świeże i wrzucane tylko do porcji wywaru przygotowanego do zjedzenia, a nie do garnka właściwego (inaczej rozmoczą się i będą niesmaczne).
O czym należy pamiętać podczas przygotowania zupy ramen w wersji wegetariańskiej?
Osoby, które ćwiczą lub dbają o linię, powinny mieć świadomość, że zupa ramen bez mięsa nadal jest kaloryczna. Duża zawartość oleju powoduje, że osoby będące w trakcie odchudzania powinny z niej zrezygnować. Co więcej, specjalny makaron przeznaczony do spożywania z wywarem ma 436 kcal na 100 g. Jedynym sposobem, aby zmniejszyć kaloryczność zupy, jest podawanie jej w mniejszych porcjach.
Zupa ramen wegetariańska smakuje podobnie jak wersja tradycyjna, ale może nie stanowić pełnowartościowego posiłku. W wersji mięsnej znajduje się więcej białka. Dlatego do zamiennika najlepiej wykorzystać wkładkę w postaci tofu, jajek albo tempeh. Pak choi, chociaż bardzo smaczne, powinno stanowić tylko dodatek żywieniowy, jako że nie zawiera prawie w ogóle protein. Ramen wegetariański (kcal: 436 na 100 g) to świetny sposób na zapoznanie się z japońską kuchnią. Jest szybki do przygotowania, wymaga od kucharza mało uwagi, a jego wkładkę można modyfikować dowolnie pod swoje upodobania kulinarne.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można