InPost Fresh

Risotto wegetariańskie – przepis na risotto z cukinią

31 stycznia 2023
5 min

Risotto wegetariańskie z warzywami to doskonała propozycja na pyszny i sycący obiad. Sprawdzi się podczas letnich popołudni jako lekki obiad, a także w okresie jesieni, ponieważ jest niezwykle rozgrzewające. Sprawdź, jak przygotować risotto bez mięsa, za to z dodatkiem cukinii. Przedstawiamy niezbędne składniki i sposób na to, by wyszło kremowe.

Składniki niezbędne do przygotowania jarskiego risotto

Przepis na risotto wegetariańskie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych, dlatego każdy może je przyrządzić we własnej kuchni. Jak się do tego zabrać? Oczywiście na początek należy zebrać wszystkie niezbędne składniki. Będzie to ryż biały – jeżeli zależy Ci na prawdziwie kremowej strukturze dania, to możesz wybrać ryż arborio. Jego ziarna po ugotowaniu są bardziej ciągnące niż inne rodzaje ryżu i tworzą zbitą konsystencję.

Jedną z propozycji na risotto z warzywami jest to z cukinią. Oprócz tego warzywa potrzebna będzie jeszcze cebula, bulion warzywny, oliwa z oliwek do smażenia, białe wino, parmezan oraz przyprawy, czyli pieprz i sól. Przepis oczywiście można modyfikować pod względem warzywnych składników i do cukinii dodać jeszcze szpinak lub zamienić ją na brokuł, lub bób.

 

Risotto wegetariańskie – co robić krok po kroku?

Przyrządzanie risotta z jarzynami najlepiej zacząć od pokrojenia warzyw. W tym przypadku cebulę i cukinię pokrój na mniejsze kawałki – cebulę w drobną kostkę, a cukinię według uznania (w kostkę, plasterki lub półksiężyce). Następnie rozgrzej na patelni dwie lub trzy łyżki oliwy i usmaż na niej cebulę. Po chwili dodaj również cukinię i przypraw ją pieprzem i solą.

Gdy warzywa będą miękkie, wrzuć na patelnię przygotowany suchy ryż i chwilę podsmażaj. Dolej trochę białego wina – delikatnie mieszaj i poczekaj, aż odparuje. Po tym czasie dodaj chochlę bulionu. Gdy już wsiąknie w ryż, możesz dodać kolejną – pamiętaj jednak o ciągłym mieszaniu. Powtarzaj tę czynność aż do wykorzystania całego bulionu. Jeśli ostatnia porcja bulionu wsiąknie w konsystencję, to oznacza, że risotto jest już prawie gotowe i możesz zdjąć je z ognia. Na sam koniec dodaj kilka łyżek masła oraz starty na tarce parmezan i wymieszaj. Dopraw pieprzem do smaku. Gotowe!

Risotto wegetariańskie – jak sprawić, aby było kremowe?

Przepis wydaje się niezwykle prosty, jednak problematyczną kwestią niekiedy jest to, jak zrobić risotto warzywne, by wyszło kremowe. Sam proces dodawania chochli bulionu może sprawić, że danie przyjmie kremową konsystencję. Jeśli jednak nie będzie ona wystarczająca, to pod sam koniec, po roztopieniu masła, można dodać jeszcze odrobinę jogurtu greckiego lub gęsty biały serek. Sprawdzi się m.in. ser Robiola (robiony z mleka koziego lub krowiego).

Dla osób, które są na diecie redukcyjnej, ale wciąż pragną spróbować pysznego włoskiego dania, polecamy fit risotto wegetariańskie. Podczas przygotowania takiej wersji można zrezygnować z białego wina i zredukować ilość masła (lub również zostawić je w lodówce, a zagęszczać jedynie jogurtem naturalnym).

Risotto z cukinią w wersji wegańskiej

Czy takie risotto z ryżem i warzywami może być jeszcze bardziej warzywne? Jak najbardziej! Własną wersję dania mogą przyrządzić także weganie. Tutaj przepis nieco bardziej się modyfikuje, ponieważ rezygnujemy ze wszystkich składników pochodzenia zwierzęcego – masła, parmezanu lub dodatku jogurtu czy białego sera. Nie stanowi to jednak większego problemu.

Nieco kremowej konsystencji dodadzą płatki drożdżowe, które można dodać do ryżu podczas gotowania. Warto również urozmaicić nieco danie o dodatkowe warzywa, takie jak np. por lub natka pietruszki. Osoby, które pragną zadbać o odpowiednią ilość białka w posiłku, mogą wykorzystać również tofu. Sam proces gotowania przebiega tak samo, jak w przedstawionym wyżej wegetariańskim przepisie.

Risotto to popularne danie kuchni włoskiej, które można samodzielnie przyrządzić we własnej kuchni. Wystarczy dobrać odpowiednie składniki – sam proces gotowania również nie jest skomplikowany.

Czytaj również