- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Spaghetti wegetariańskie – bezmięsne włoskie danie

Spaghetti wegetariańskie – bezmięsne włoskie danie
Spaghetti wegetariańskie to danie występujące w wielu różnych odsłonach. Kreatywne przepisy pozwalają na zastąpienie mięsa mnóstwem dodatków, które wcale nie odbiegają smakiem od pierwotnej wersji posiłku. Dowiedz się, jak zrobić wegetariańskie spaghetti bolognese, które zachwyci zarówno Ciebie, jak i wszystkich domowników!
Spaghetti wegetariańskie – tradycyjne włoskie danie w wegetariańskiej odsłonie
W tradycyjnej wersji spaghetti bolognese do wykonania sosu najczęściej wykorzystuje się mięso mielone wieprzowo-wołowe lub wołowe. W przypadku spaghetti dla wegetarian trzeba pozbyć się tego składnika i umiejętnie zastąpić go innym. Jest to możliwe i nawet osoby niejedzące mięsa mogą rozkoszować się smakiem pysznego makaronu z sosem.
Spaghetti wegetariańskie – jakich składników warto użyć?
Aby wykonać wegetariańskie spaghetti bolognese, można użyć gotowego wegetariańskiego mięsa mielonego. Da się je kupić w wielu popularnych marketach. Poza tym zamiast mięsa sprawdzi się także pokruszone i podsmażone tofu. Warto zwrócić uwagę szczególnie na jego marynowane wersje. Dobrą opcją zamiast wołowiny jest jeszcze soczewica, która świetnie wchłania smak przypraw do mięs. Poza tym sos do spaghetti wegetariański trzeba wykonać z wysokiej jakości passaty lub własnych, soczystych pomidorów z ogródka.
Przygotowanie krok po kroku – spaghetti w wersji wegetariańskiej
Składniki potrzebne do wykonania dania to: 200 g makaronu spaghetti, 500 ml passaty pomidorowej, 2 marchewki, cebula, seler naciowy, 50 ml wina, 50 ml bulionu warzywnego, sól i pieprz do smaku, kilka listków bazylii, 3 łyżki oliwy i około 200 g dowolnego zamiennika mięsa mielonego (gotowiec, soczewica, tofu). Oto przepis na spaghetti wegetariańskie krok po kroku:
- Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu.
- Pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj marchewki oraz seler na grubych oczkach tarki.
- Rozgrzej oliwę w rondlu lub patelni i gdy będzie gorąca, wrzuć do niej warzywa.
- Podsmażaj warzywa do chwili, aż będą miękkie, a następnie dodaj zamiennik mięsa.
- Zalej wszystko passatą i dopraw solą i pieprzem (może być także oregano).
- Dodaj wino i bulion i gotuj na małym ogniu do chwili, aż sos stanie się gęsty.
Wyłóż na talerz porcję makaronu, a na wierzch nałóż sos bolognese. Górę posyp listkami bazylii. Możesz użyć także twardego sera w typie parmezanu, ale pamiętaj o tym, aby zwracać uwagę na skład. W takich serach zwykle znajduje się podpuszczka zwierzęca, przez co nie są one wegetariańskie. Zamiast sera do posypania potrawy warto użyć np. płatków drożdżowych.
Prosty przepis na spaghetti wegetariańskie to szybki sposób na zdrowy i pożywny obiad. Zaletą wersji bezmięsnej tego dania jest to, że można je przyrządzić na wiele sposobów. Oferta sklepów, jeśli chodzi o produkty wegetariańskie, jest aktualnie ogromna, dlatego o zamienniki mięsa nie trzeba się martwić. Dla podbicia smaku sosu warto dodać do niego w trakcie gotowania nieco wody po ugotowanym makaronie. Świetnie sprawdzi się też czosnek.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można