Tarta wegetariańska

Tarta wegetariańska, czyli jak zrobić szybko i smakowicie?

7 lutego 2023
5 min

Wytrawna tarta wegetariańska to sycący posiłek dla kilku osób, który wpasuje się w gusta nawet najbardziej wymagających smakoszy. Co więcej, jest też bardzo zdrowa. Oto przepis na smaczne danie i kilka rad, jak wybrać odpowiednie naczynie do tarty.

Tarta wegetariańska – co będzie potrzebne?

Tarta wegetariańska na cieście francuskim wymaga wykorzystania formy, jakie stosuje się do pieczenia ciasta. Podstawą dania jest mąka orkiszowa. W przypadku porcji dla czterech osób powinno być jej 160 g. Kolejne niezbędne składniki to nabiał – 120 g masła i 60 g śmietany o 30% zawartości tłuszczu oraz 80 g sera żółtego. Do tego należy dodać 2 jajka.

Pozostałe składniki to głównie warzywa. Do przygotowania tarty wegetariańskiej na słono potrzeba 120 g brokułów, po 80 g kukurydzy konserwowej i cebuli, po 60 g bakłażana i suszonych pomidorów, 300 g cukinii oraz koperek. Do poprawy smaku warto wykorzystać przyprawy takie jak pieprz i sól.

Tarta wegetariańska – na jakie składniki warto się zdecydować?

Spód do tarty wegetariańskiej warto przygotować z mąki orkiszowej. Jej zaletą jest znacznie większa (nawet o 40%) zawartość białka w cieście. Co więcej, produkt ten cechuje wyższa zawartość witamin A, D oraz E. Dzięki temu wszystkiemu łatwo można zadbać o wzmocnienie układu odpornościowego, obniżenie poziomu cholesterolu, a także poprawę wyglądu paznokci, włosów i skóry.

Tarta wegetariańska z warzywami i taką właśnie mąką to samo zdrowie. Co więcej, jej przygotowanie nie jest trudne. Na początek trzeba przesiać mąkę i pokroić masło w kostkę. Kolejnym krokiem jest zagniatanie ciasta i umieszczenie go w lodówce na pół godziny.

Po tym czasie masę trzeba rozwałkować i włożyć do formy. Aby po upieczeniu ciasto miało równą powierzchnię, trzeba je nakłuć widelcem. Kolejny krok to włożenie go do piekarnika i pieczenie go przez 20 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie można przygotować warzywa. Najlepiej pokroić je w plasterki i smażyć przez 5 minut. Podsmażone warzywa trzeba na koniec połączyć z ubitymi jajkami oraz doprawić szczyptą soli i pieprzu. Wierzch wystarczy posypać koperkiem i serem. Tak przygotowaną masę można wylać na ciasto, a całość upiec w 180°C i wyjąć po 20 minutach.

Na co należy zwrócić uwagę podczas przygotowania tarty wegetariańskiej – kilka wskazówek

Do przygotowania tarty potrzebna jest odpowiednio duża forma. Powinna ona mieć średnicę 24–28 cm. Dobrze też, by miała wyjmowane dno. Dzięki temu łatwiej wyjąć upieczone ciasto. Oprócz tradycyjnych metalowych trwałe są również silikonowe. Ich zaletą jest odporność zarówno na wysokie, jak i niskie temperatury. Z kolei z przyklejaniem ciasta do dna najlepiej radzą sobie naczynia ceramiczne.

Czytaj również