Tortilla wegetariańska to prosty i pomysłowy przepis na obiad. Można zmieścić w niej sporo zdrowych składników i dowolnie modyfikować przepis. Dowiedz się, jak przygotować to danie krok po kroku i co zrobić, aby tortilla bez mięsa sprawdziła się nawet podczas diety redukcyjnej!
Aby przyrządzić tortillę dla wegetarian, należy najpierw przygotować wszystkie potrzebne składniki. Przydadzą się placki tortilli, pomidor, ogórek, czerwona cebula, liście sałaty, kukurydza, ser żółty, a także tofu lub wege gyros. Poza tym trzeba przygotować sos, do którego potrzebne będą majonez, czosnek, sól i pieprz. Jeśli korzystasz z tofu, przyda Ci się skrobia ziemniaczana i przyprawa gyros. Oto przepis krok po kroku:
Klasyczne tortille wegetariańskie zawierają dość kaloryczny ser żółty oraz sos na bazie majonezu. Nie są to najlepsze składniki, jeśli komuś zależy na tym, aby danie było jak najbardziej fit. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej, możesz zamienić ser żółty np. na mozzarellę light lub całkowicie zrezygnować z tego dodatku. Poza tym do sosu, zamiast majonezu, warto użyć jogurtu naturalnego. Aby danie było bardziej sycące, koniecznie wybierz tortillę pełnoziarnistą.
Mozzarella light w 100 g ma niespełna 160 kcal, a ser żółty może mieć nawet około 400 kcal. Majonez w 100 g ma w granicach 700 kcal, a jogurt naturalny mniej więcej 70 kcal. Różnice w liczbie kcal tortilli wegetariańskiej mogą być zatem spore w zależności od doboru poszczególnych składników. Im dokładniej wypełni się placek warzywami, tym bardziej będzie sycący i pełen wartości odżywczych.
Fit tortilla wegetariańska to danie, które można dowolnie modyfikować. Warto próbować różnych zamienników mięsa np. zamiast niego dodać do środka pieczoną cukinię i paprykę czy fasolę. Łatwo przekształcić takie danie w burrito. Poza tym, że można łatwo zdecydować o wegetariańskim nadzieniu do tortilli, to warto serwować to danie z dodatkami. Do tego sprawdzą się m.in. surówki czy frytki z klasycznych ziemniaków lub batatów. Warto eksperymentować także z różnymi sosami. Smacznego!
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można