Tortilla ziemniaczana

Tortilla ziemniaczana – przepis

1 lutego 2023
5 min

Przepis na ziemniaczaną tortillę pochodzi z Hiszpanii, a jej dokładne pochodzenie pozostaje kwestią sporną. Jedno jest pewne – tortilla de patatas to niezwykle proste, łatwe w przygotowaniu i szybkie danie, które może być Twoją kolacją, obiadem lub śniadaniem, a także fantastycznie nada się jako przystawka dla Twoich gości.

 

Tortilla ziemniaczana – przepis na proste hiszpańskie danie

Przepis na hiszpańską tortillę ziemniaczaną stanowi kanon wśród dań kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Jest to nic innego jak smażony placek z jajek, ziemniaków i cebuli z dodatkiem warzyw, kiełbasy, a niekiedy też sera. Wariacje na temat tradycyjnej, 3-składnikowej potrawy powstają już od dawna, tworząc dobrze znane danie na nowo.

Podstawową zasadą w przygotowywaniu hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej jest zachowanie proporcji między jajkami i ziemniakami. Powinno być ich tyle samo, tzn. na 3 jajka przypadają 3 średniej wielkości bulwy. Pozostałe produkty możesz dodawać według uznania.

Przygotowanie potrawy jest banalnie proste – zacznij od ziemniaków. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone w plasterki lub drobną kostkę warzywo. Następnie dodaj cebulę i całość przesmaż. Masę przełóż do miski, w drugiej wymieszaj jajka z solą i pieprzem, połącz z ziemniakami. Całość wylej na rozgrzaną oliwę na niewielkiej patelni i smaż pod przykryciem z obu stron na złoty kolor. Tyle wystarczy, aby przygotować tradycyjną tortillę z Hiszpanii.

Lista składników do tortilli ziemniaczanej

Do przygotowania tortilli z ziemniaków nie potrzeba wielu składników. Podstawowymi są jajka, ziemniaki i cebula. Bardzo popularnym dodatkiem jest chorizo, czyli paprykowa kiełbasa wieprzowa. Oryginalna tortilla hiszpańska jest odmianą omletu, stąd, głównym elementem całego dania są jajka oraz ziemniaki, które powodują większą sytość po spożyciu posiłku. Wśród przepisów na tortille ziemniaczane, często można zobaczyć, że są przygotowywane również ze szpinakiem, lub w mniej iberyjskiej odsłonie – z boczkiem. W sezonie letnim świetnym rozwiązaniem jest dodanie fasolki szparagowej, co doda lekkości potrawie.

Przepis na tortillę ziemniaczaną – jakich dodatków można użyć?

Skład tortilli ziemniaczanej tak naprawdę ogranicza wyłącznie Twoja wyobraźnia. Możesz postawić na coś bardziej warzywnego i do placka dodać paprykę, chili, kukurydzę, fasolkę szparagową czy tartego buraka. Równie dobrze sprawdzi się połączenie z oliwkami i fetą. Zupełnie prostym dodatkiem, który delikatnie wzmocni smak placka, będzie rozgnieciony czosnek.

Jeśli gustujesz w bardziej mięsnych smakach, nic nie stoi na przeszkodzie, aby w przepisie na tortillę ziemniaczaną znalazł się boczek, kiełbasa lub kurczak gyros. Fani naprawdę ekstremalnych połączeń mogą wkomponować w potrawę ser cheddar – intensywny smak nie tylko wpłynie na finalny efekt, ale także nada aksamitności całemu plackowi, szczególnie podawanemu na ciepło.

Jeśli nie chcesz eksperymentować z wnętrzem ziemniaczanego omletu, możesz zrobić go w tradycyjnej formie i podać ze śmietanowym sosem ziołowym. Inne możliwości daje przygotowanie tortilli ziemniaczanej w piekarniku – gdy ciasto będzie przełożone do formy, u góry ułóż plastry pomidora i mozzarelli i tak zapiecz. Finalne danie pozytywnie Cię zaskoczy.

Tortilla ziemniaczana to proste danie, które pozwala na to, aby dopasować je pod siebie i swoje kubki smakowe. Proste zestawienie smaków pozwala na stworzenie dania, które może być pikantne, orzeźwiające lub intensywnie słone od dodatku sera i kiełbasy. Ziemniaki fantastycznie łączą się z większością produktów obiadowych, w czym kryje się największy sekret potrawy.

Czytaj również