wegetariańska lasagne InPost Fresh

Wegetariańska lasagne — przepis

8 lutego 2023
5 min

Lasagne to włoskie danie składające się z makaronu, beszamelu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego, cebuli, parmezanu i ziół. Mimo tego, że potrawa w dużej mierze składa się z mięsa, może być przygotowana w wersji wegetariańskiej. Jakich zamienników użyć do ugotowania wegetariańskiej lasagne?

Lasagne wegetariańska — popularne danie bez mięsa

Lasagne wegetariańska jest coraz bardziej popularnym daniem. Dzieje się tak, ponieważ wielu ludzi dostrzega okrucieństwo i nieludzkie warunki uboju bydła. Większa świadomość w tym zakresie sprawia, że powstają zmodyfikowane przepisy, które wykluczają mięso w potrawach.

Jedną z takich potraw jest właśnie lasagne wegetariańska. Jaki jest przepis na to danie? Składniki, jakie są potrzebne do wykonania wegetariańskiej lasagne z cukinią to:

  • 12 płatów makaronu;
  • mrożony szpinak (250 g);
  • czosnek;
  • duża cukinia;
  • pomidory;
  • serek śmietankowy do smarowania (150 g);
  • mozzarella (250 g);
  • jogurt naturalny;
  • starty parmezan;
  • oliwa z oliwek;
  • pomidorki koktajlowe;
  • sól i pieprz;
  • bazylia;
  • tymianek.

Lasagne wegetariańska z warzywami wbrew pozorom nie jest trudna w przygotowaniu. Ważne jest jednak wykorzystanie świeżych składników. Jak przygotować fit lasagne wegetariańską? Sposób wykonania jest następujący:

  1. Przeciśnięty przez praskę czosnek usmaż w garnku na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodaj do tego serek śmietankowy i wymieszaj z solą oraz pieprzem.
  2. Pokrojoną w plasterki cukinię podsmaż na 2 łyżkach oliwy na patelni. Oprócz tego pokrój pomidory i mozzarellę w cienkie plasterki.
  3. Naczynie żaroodporne wysmaruj pozostałą oliwą. Makaron do lasagne należy włożyć do zagotowanej wody. Każdy plaster powinien się gotować nie więcej niż 3 min.
  4. W naczyniu żaroodpornym ułóż pierwszą warstwę makaronu posmarowanego oliwą. Na makaronie rozłóż pokrojone plasterki cukinii oraz pomidora, następnie posyp tymiankiem.
  5. Do warzyw dołóż kolejne 3 plastry makaronu, wysmaruj oliwą, pokryj wcześniej doprawionym solą i pieprzem oraz ugotowanym farszem ze szpinakiem.
  6. Nałóż kolejną warstwę makaronu nasmarowaną oliwą, ułóż na niej plastry pomidora i mozzarelli, posyp bazylią, a potem dodaj szczyptę soli i pieprzu.
  7. Ostatnią warstwę przykryj trzema pozostałymi płatami makaronu, wylej na nią jogurt i wymieszaj ze startym serem. Dla dekoracji możesz ułożyć pomidorków koktajlowych.
  8. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C na 35 min.
 

Lasagne wegetariańska — co sprawdzi się jako zamiennik mięsa?

Tofu, cukinia i pieczarki świetnie sprawdzą się jako zamiennik mięsa i dadzą podobny, a niektórzy twierdzą nawet, że lepszy smak niż w przypadku potraw z mięsem. W internecie można znaleźć przepisy na wiele różnych dań jak np. na lasagne wegetariańską z pieczarkami. Ciekawym dodatkiem jest także tofu. Jest to składnik, który świetnie nada się do włoskich potraw, takich jak lasagne wegetariańska z tofu, ale również do spaghetti, czy pizzy.

Na co zwrócić uwagę przyrządzając lasagne wegetarianką?

Każdy przepis wymaga, aby w trakcie gotowania stosować się do pewnych zasad. Podczas gotowania lasagne wegetariańskiej należy pamiętać, że trzeba odpowiednio zgrillować cukinię i mieć na uwadze doprawienie farszu ze szpinaku. Brak soli i pieprzu może niekorzystnie wpłynąć na jego smak i spowodować, że szpinak będzie gorzki.

Czytaj również