- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Zapiekanka wegetariańska – na kilka sposobów

Zapiekanka wegetariańska – na kilka sposobów
Zapiekanka wegetariańska to świetny pomysł na obiad lub kolację. Do największych atutów dania należy to, że można je przygotować z dosłownie kilku składników i to w bardzo krótkim czasie. Nie trzeba też mieć szczególnych umiejętności kucharskich. Zazwyczaj wystarczy podsmażyć warzywa i ugotować składniki bazowe – ryż, makaron lub kaszę. Potem pozostaje już tylko złączenie elementów dania oraz zapieczenie ich w brytfance. Poznaj rady dotyczące tego, jak uzyskać odpowiednią konsystencję dania.
Zapiekanka wegetariańska – jak ją zrobić?
Zapiekanki wegetariańskie to smaczne, a także szybkie oraz łatwe w wykonaniu potrawy. Do ich przygotowania można wykorzystać naprawdę wiele różnych składników. Sposób przyrządzenia zapiekanki dla wegetarian zależy tak właściwie od wybranego rodzaju potrawy. Wegetariańska zapiekanka ziemniaczana będzie potrzebowała nieco innej obróbki niż danie z brokułem i serem, warzywa faszerowane kaszą czy zapiekanka makaronowa. Wegetariańska kuchnia ma jednak to do siebie, że jej produkty nie wymagają zbyt zaawansowanej obróbki.
Zazwyczaj przed włożeniem do piekarnika, warzywa potrzebują umycia, pokrojenia w słupki lub plasterki oraz podsmażenia czy też uduszenia na patelni. Natomiast makaron, ryż czy kasza uprzednio muszą zostać ugotowane. Ser dodawany jest w formie surowej – roztopi się on pod wpływem temperatury z piekarnika. Jeśli szukasz przepisu na zapiekankę wegetariańską, to w sieci znajdziesz ich całe mnóstwo. Bezmięsna dieta wbrew pozorom wcale nie jest nudna i monotonna. Można w niej poeksperymentować pod względem formy, a także składników.
Zapiekanki wegetariańskie na obiad – sposób na resztki z lodówki
Zapiekanka z warzywami to świetny pomysł na danie do wykonania na tzw. ostatnią chwilę – tuż przed przybyciem gości bądź po długim dniu w pracy. Najlepsze jest to, że do jej przygotowania można użyć przeróżnych składników i wcale nie muszą występować one w dużej ilości. Jest to więc idealny sposób na zużycie resztek jedzenia z lodówki. Z czego można stworzyć danie typu zero waste? Do zapiekania świetnie sprawdzą się pieczarki, bakłażan, szpinak, cukinia, cebula, papryka, a także pomidory. Te ostatnie możesz zapiec po prostu z serem feta, przyprawami i świeżymi ziołami. Taka prosta potrawa jest zaskakująco pysznym posiłkiem. Przygotowując zapiekankę bez mięsa, warto użyć też różnych rodzajów sera, które zalegają w lodówce. Dzięki temu podbijesz odmienne smaki i zapewnisz swoim kubkom smakowym świetne doznania. Wykorzystaj mozzarellę, cheddar, gorgonzolę czy jeszcze inny ser dojrzewający. Ten ostatni rodzaj nabiału zadba o intensywny smak oraz aromat dania.
Zapiekanka wegetariańska – jak sprawić, żeby była chrupiąca?
Zapiekanka wegetariańska powinna nie tylko dobrze smakować, ale także ładnie wyglądać i mieć strukturę, która będzie przyjemna w odbiorze. W końcu żaden kucharz nie chce, aby jego danie po wyjęciu z naczynia rozpadało się na kawałki. Jak zadbać o odpowiednią formę i chrupkość zapiekanki? Jeśli chcesz, żeby Twoje danie było zbite, to powinieneś odpowiednio dobrać proporcje składników. Nie pozwól, aby warzywa z wysoką zawartością soków przeważyły nad ilością innych elementów dania. Zapiekanka może wtedy łatwo stracić zakładaną formę i gęstość. Składniki takie jak ryż, kasza, makaron, jajko czy ser mogą spełniać funkcję spajającą.
Podczas przygotowywania zapiekanki wegetariańskiej ważne jest także zadbanie o jej chrupkość. Idealny wierzch i brzegi można uzyskać za sprawą odpowiedniego sposobu pieczenia dania. W pierwszej fazie pobytu w piekarniku warto nałożyć na zapiekankę folię aluminiową lub żaroodporną pokrywkę. Należy pamiętać o tym kroku, ponieważ podczas pieczenia zapiekanka łatwo się wysusza. Zamykając ją w naczyniu, zapobiegasz uciekaniu pary wodnej. Tym samym dbasz o właściwą wilgotność dania. Jeśli jednak chcesz, aby wierzch zapiekanki miał chrupiącą strukturę, to powinieneś odkryć danie w ostatnich minutach pieczenia. Dzięki temu zapiekanka wegetariańska złapie trochę więcej ciepła i zyska nieco chrupkości.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można