jesienna, rozgrzewająca zupa

Zupa rozgrzewająca — jak ją przyrządzić w jesienne dni?

18 października 2022
5 min

Chcesz przyrządzić zupę, która będzie wartościowa i rozgrzeje Cię w chłodne jesienne dni? Poznaj proste przepisy i dowiedz się, jakie składniki oraz dodatki powinna zawierać dobrze przyrządzona płynna mieszanka bomby witaminowej!

Zupa rozgrzewająca — co powinna zawierać podczas jesiennych dni?

Jesienią ludzkiemu organizmowi brakuje witamin i składników odżywczych, które pomogą wzmocnić jego odporność w okresie wzmożonych opadów. Gdy zabraknie sezonowych owoców, dobrym pomysłem jest zastąpienie ich warzywami, które występują u schyłku roku. Do warzyw, które wyrastają w tym niesprzyjającym okresie, można zaliczyć m.in. dynię, brokuł, bakłażana, kalarepę i jarmuż.

Te i wiele innych jarzyn może dostarczyć wymaganego zapotrzebowania witamin do prawidłowego funkcjonowania organizmu jesienią. Najlepszym sposobem na wykonanie bomby witaminowej i tym samym podniesienie odporności organizmu jest przygotowanie przepysznej zupy rozgrzewającej. Przepisy są jednak bardzo zróżnicowane, więc co tak naprawdę powinny zawierać rozgrzewające zupy na jesień? Przede wszystkim pożywne zupy jednogarnkowe są pełne witaminy z grupy A, B, C, E i D.

Jakie dodatki sprawdzą się do rozgrzewającej zupy?

Przed przygotowaniem kremu czy zupy warto pomyśleć o dodatkach, które wzbogacą nie tylko smak, ale również wygląd i wartości odżywcze dania. W zależności od tego, jaki przepis kulinarny posłuży ci za inspirację do stworzenia obiadu, taki dodatek musisz dopasować.

Na przykład do zupy dyniowej najlepsze są jej wysuszone pestki, które uzupełniają krem o nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole. Z kolei do zupy cebulowej zdrowym dodatkiem mogą być prażone pestki słonecznika, które zawierają aminokwasy i tłuszcze, gotowane ziemniaki lub smażona cebula prosto z patelni. Jeżeli chodzi o najsmaczniejsze propozycje przymieszek do wymienionych potraw, warto dodać zarówno do zupy cebulowej, jak i dyniowej twardy ser, który wspaniale skomponuje się z rozgrzewającą zupą kremem.

Zupa rozgrzewająca z dynią — przepis

Najlepszym momentem na wykonywanie przetworów i zup z dyni jest okres jesienno-zimowy. Dynia jest bogata w witaminy z grupy A, E, C, K oraz B, które są niezbędne dla organizmu w okresie jesiennym. Ponadto posiada wiele wartości odżywczych. Jest ona idealna dla osób, które są na diecie lub chcą na nią przejść. To dlatego, że zawiera mało tłuszczu, węglowodanów i białka. Krem z dyni jest bardzo wartościową i pyszną zupą rozgrzewającą, którą można łatwo przygotować.

Do przyrządzenia zupy będziesz potrzebował:

  • 1 kg dyni;
  • masła – 1 łyżka;
  • cebulę – 1 sztuka;
  • wodę lub bulion – 3 szklanki;
  • czosnek – 3 ząbki;
  • śmietanę – 1 szklankę;
  • imbir;
  • gałkę muszkatołową;
  • sól i pieprz.

Masło rozpuść w garnku na średnim ogniu. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek. Po podsmażeniu cebuli i czosnku na złoty kolor umieść w garnku obraną i pokrojoną w małe kawałki dynię. Odczekaj 2 min, cały czas mieszając.

Dodaj około 3 szklanek bulionu warzywnego i pozostaw na średnim ogniu przez około 30 min pod przykryciem. Gdy dynia zmięknie, pozostaw zawartość garnka do wystygnięcia. Ostatnim etapem jest zblendowanie dyni na gładką kremową masę i doprawienie przyprawami do smaku.

Jak zrobić rozgrzewającą zupę z kurczakiem?

Do rozgrzewających zup jesiennych należy ta podawana z kurczakiem, która dodatkowo uchodzi za jedną z najsmaczniejszych zup w Polsce. Często serwuje się ją na weselach czy imprezach okolicznościowych. Charakteryzuje się zbawiennym działaniem na organizm podczas przeziębienia czy osłabienia.

Chodzi oczywiście o rosół, który jest nie tylko rozgrzewającą zupą na przeziębienie, ale również wspomaga żołądek i jelita oraz łagodzi stany zapalne, a nawet anemię. To wszystko dzięki zawartym w niej aminokwasom. Przygotowanie tej prostej zupy rozgrzewającej nie wymaga wiele zachodu. Do ugotowania rosołu potrzebujesz trzech marchewek, dwóch pietruszek, selera, naci pietruszki, wody i około kilograma kurczaka.

Warzywa obierz i włóż do garnka razem z umytym wcześniej kurczakiem. Zalej wodą do momentu w pełni zakrycia mięsa i wstaw na mały ogień, aby woda się nie gotowała, a podgrzewała. Etap podgrzewania powinien trwać przez minimum 3 godziny. Po 3 godzinach możesz wyjąć wszelkiego rodzaju szumowiny i natkę, która unosi się w wywarze. Dodaj 4 ziarenka pieprzu i dwie szczypty soli. Rosół podawaj z makaronem, który doda smaku potrawie. Warto wiedzieć, że rosół jest świetną rozgrzewającą zupą dla dzieci, jak i dorosłych.

 

Wegetariańskie dania na jesień — przepis

Jeżeli nie jadasz mięsa, dobrym rozwiązaniem jest uzupełnienie brakujących witamin w organizmie np. rybami. Są bogate w kwasy omega 3, mają silne właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność. Jednak jakie przepisy z rybami są najsmaczniejsze? Jedną z popularnych potraw dla wegetarian jest dorsz na soczewicy z curry.

Kolejnym daniem obiadowym, które również wzmocni Twoją odporność i pomoże zachować odpowiednią dawkę witamin, jest łosoś pieczony z warzywami korzeniowymi i przyprawą do piernika. W tym celu na liście zakupów muszą się znaleźć obowiązkowo takie składniki jak:

  • 1 łosoś w całości;
  • 1 pomarańcza;
  • 1 przyprawa piernikowa;
  • 1 marchew;
  • 1 pietruszka korzeń;
  • 3 buraki;
  • 1 seler;
  • olej rzepakowy;
  • sól i pieprz do smaku.

Rozgrzej piekarnik do 200°C, bez funkcji termoobiegu. Warzywa obierz i pokrój w grubsze plasterki. Wrzuć je do miski i obtocz przyprawą piernikową. Przełóż warzywa do brytfanny i piecz przez 15 min. Łososia oskrob z łusek, dobrze go opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Ponacinaj obie strony ryby, aż do kręgosłupa. Posól oraz przypraw mięso z każdej strony, na zewnątrz i w środku.

Bardzo zdrową alternatywą do ciepłych dań, które dostarczają organizmowi upragnionych witamin, jest sałatka z dodatkiem różnych rodzajów fasoli. Fasola jest dobrym źródłem białka i witamin, takich jak np. C, B6, A, E oraz K. Od Ciebie zależy, jakie dania przygotujesz w okresie jesiennym. Ważne, żeby w potrawach znalazły się składniki, które pozwolą na zaspokojenie potrzeb Twojego organizmu.

Czytaj również