- Strona główna
- Blog
- Przepisy na obiad
- Żurek wegetariański – co do niego dodać, aby był smaczny?

Żurek wegetariański – co do niego dodać, aby był smaczny?
Żurek to potrawa, która nieodłącznie kojarzy się ze świętami wielkanocnymi. Jednym z jej podstawowych składników jest kiełbasa. Czy jednak można przygotować to przepyszne danie bez mięsa? Oczywiście, że tak! Smaczną zupę można ugotować z wykorzystaniem wielu innych wspaniałych składników. Świetnym przykładem jest przepis na żurek wegetariański.
Jakie składniki są niezbędne do żurku wegetariańskiego?
Tradycyjne polskie smaki w nowej odsłonie to świetny sposób na eksperymenty kulinarne. Przykładem jest żur wegetariański, czyli zupa bogata w niemal wszystkie składniki znane z podstawowej wersji potrawy. Przepis na żurek bez mięsa jest wart uwagi także ze względu na swoje właściwości zdrowotne. Innymi słowy, bez kiełbasy lub boczku jest on po prostu mniej tłusty, a co za tym idzie mniej kaloryczny.
Do przygotowania żurku wegetariańskiego na zakwasie potrzebny będzie, oczywiście, zakwas, 3 główki cebuli, 4-5 grzybów suszonych (np. prawdziwków), 5 jajek, masło lub olej, słodka śmietana o pojemności 250 ml i woda. Tak przygotowany wywar nie nabrałby jednak wspaniałego smaku, gdyby nie przyprawy. Przepyszny żurek dla wegetarian wymaga więc dodania takich składników jak wędzone tofu, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, pieprz, sól wędzona, chrzan i 2 ząbki czosnku.
Dodatkowymi składnikami są sok z kapusty lub ogórków i mąka. Choć sama w sobie nie służy do przyrządzenia żurku wegetariańskiego, jest niezbędna, by przygotować zakwas. Ograniczeń co do rodzaju mąki w zasadzie nie ma. Osoby, którym zależy na najbardziej klasycznej wersji zupy, mogą wykorzystać zwykłą mąkę pszenną, żytnią lub owsianą.
Żurek wegetariański – jak przygotować krok po kroku?
Przygotowanie żurku wegetariańskiego bez mięsa należy zacząć od przyrządzenia zakwasu. Pierwszym krokiem jest pokrojenie 3-4 ząbków czosnku i tyle samo liści laurowych. Do smaku warto dodać jeszcze 10 ziaren ziela angielskiego. Następnie do dużego naczynia trzeba wlać 650 ml ciepłej wody i wsypać 5 dużych łyżek mąki. Do całości pozostaje dodać 2 łyżki soku z kapusty lub ogórków i całość wymieszać. Później pozostaje już tylko czekać. Zakwas na żurek wegetariański powinien odstać 5-6 dni. Aby nabrał odpowiedniego zapachu, trzeba go raz dziennie zamieszać. Po kwaśnym aromacie można poznać, że jest gotowy.
Przygotowanie przepysznego żurku wegetariańskiego z tofu i grzybami wymaga poświęcenia sporej ilości czasu. Po kilku dniach można już przejść do gotowania samej zupy. Na początek trzeba obrać cebulę, pokroić ją w kostkę i usmażyć. Następnym krokiem jest wrzucenie jej do garnka wraz z 10 ziarnami ziela angielskiego, pokrojonymi uprzednio grzybami i 4 liśćmi laurowymi. Całość zalewa się 3 l wody i doprawia szczyptą soli wędzonej.
Bulion należy gotować przez 25 min. W międzyczasie można ugotować ziemniaki i jajka. Gdy zupa jest już wstępnie przyrządzona, należy wlać do niej 800 ml zakwasu oraz dodać kartofle, jaja i plastry tofu. Na koniec wywar należy podgrzewać, doprawiając go 2 ząbkami czosnku oraz szczyptą pieprzu i majeranku. Aby żurek stał się pikantniejszy, warto doprawić go łyżką chrzanu.
Co można dodawać do żurku wegetariańskiego?
Żurek bez mięsa świetnie komponuje się z chlebem. W szczególności świeże, chrupiące pieczywo nada zupie smaku. Wegetariańska wersja tego dania nie wyklucza też dołożenia do niego kiełbasy. Dobrym wyborem jest w tym przypadku biała kiełbasa roślinna. Przyrządzenie wegetariańskiego żurku jest ponadto świetnym sposobem na pogodzenie różnych upodobań kulinarnych domowników. Nic bowiem nie stoi na przeszkodzie, by osoby jedzące mięso dołożyły do zupy kiełbasę lub boczek zwierzęcy.
Żurek wegetariański to przykład, że tradycyjne polskie dania nie muszą zawierać mięsa. Smaczna i aromatyczna zupa zachwyca bogactwem składników. Dzięki temu jej proporcje można w prosty sposób zmieniać, by stworzyć idealną dla siebie kompozycję. Co więcej, cieszyć się nią można niezależnie od tego, czy jest się osobą na diecie wegetariańskiej, czy nie.
Czytaj również

Przepis na botwinkę
Botwinka nie tylko zachwyca smakiem, ale również przywołuje wspomnienia domowego ciepła i rodzinnych obiadów. Przepis na botwinkę to prawdziwa kulinarna klasyka, którą można przygotować na wiele sposo

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Klasyczna surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to jeden z najpopularniejszych i najsmaczniejszych dodatków do obiadu. Często serwuje się ją z ziemniakami i mięsem, ale sprawdzi się również do inny

Przepis na pulpety w sosie koperkowym
Klopsiki w sosie koperkowym to doskonały pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. Soczyste, miękkie i aromatyczne pulpety są uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci. Co więcej, można