Zastanawiasz się jak upiec chleb w domu? I to taki, z dodatkiem świeżych ziół, przypraw i oliwy z oliwek? Każdemu zasmakuje aromatyczny, puszysty i pyszny chleb. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego nawet amator pieczenia sobie z nim poradzi. Przedstawiamy, jak przygotować smakowity chleb krok po kroku!
Składniki na chleb:
Zastanawiasz się, jak się robi chleb? Nie jest to nic trudnego! Zajmuje więcej czasu niż upieczenie sernika z wiaderka, jednak efekt jest wart czekania. Przedstawiamy przepis na dobry chleb!
Pieczenie chleba warto zacząć od przygotowania rozczynu. Do miseczki wsyp drożdże, 75 ml letniego mleka i cukier. Do mieszanki dodaj 2 łyżki mąki i całość wymieszaj, aby powstała zawiesina. Zawiesinę odstaw na 20 minut, aby drożdże mogły wyrosnąć.
Do miski wsyp 800 gramów mąki, dodaj rozczyn drożdżowy, 250 ml wody i resztę mleka. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki wstępnie zostaną połączone. Do masy dodaj 30 ml oliwy z oliwek i zacznij wyrabiać. Wyrabiając ciasto, możesz podsypać je mąką, aby łatwiej odchodziło od dłoni. Kiedy masa będzie gładka, a składniki w pełni połączone, umieść ją w misce i przykryj ściereczką. Ciasto na chleb powinno odczekać ok. 40 minut, zanim wyrośnie. Po tym czasie uderz w ciasto, aby opadło i umieść pod ściereczką na kolejne czterdzieści minut.
Wyjmij ciasto z miski i uformuj bochenek – ciasta powinno wystarczyć na jeden duży chleb lub dwa mniejsze, jednak wszystko zależne jest od preferencji piekarza. Z pozostałej masy można zrobić bułki. W tym czasie wymieszaj żółtko z małą porcją mleka – mieszanki później użyjesz do posmarowania wierzchu pieczywa.
Uformowane ciasto ponownie przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Po odpowiednim czasie możesz utworzyć na cieście wzór łyżką – urozmaici to cały proces wypiekania i zjadania świeżego pieczywa. Po tym rozsmaruj wcześniej przygotowaną mieszankę jajka z mlekiem po wierzchu bochenka. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni – chleb w piekarniku powinien znajdować się ok. 50 minut aż do uzyskania złotego koloru. Puszysty chlebek najlepiej smakuje z masłem na ciepło. Smacznego!
Najwięksi smakosze chleba wiedzą, że można dodać do niego wiele składników. Od owoców, przez zioła aż po warzywa – suszone i świeże. Przepis na domowy chleb nie musi być klasyczny – wypróbuj nowych smaków!
Domowi piekarze często decydują się na dodawanie łatwo dostępnych ziół i nasion o znajomym smaku do swoich wypieków. Najczęściej wybierane to czarnuszka, sezam, mak i kminek. Osoby, które wolą bardziej śródziemnomorskie smaki, zdecydują się na dodanie rozmarynu lub tymianku w towarzystwie oliwy z oliwek.
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc