świeżo upieczony chleb

Przepis na chleb

3 października 2022
5 min

Zastanawiasz się jak upiec chleb w domu? I to taki, z dodatkiem świeżych ziół, przypraw i oliwy z oliwek? Każdemu zasmakuje aromatyczny, puszysty i pyszny chleb. Przepis nie jest skomplikowany, dlatego nawet amator pieczenia sobie z nim poradzi. Przedstawiamy, jak przygotować smakowity chleb krok po kroku!

Składniki potrzebne do przygotowania chleba

Składniki na chleb:

  • 800 gramów mąki pszennej;
  • 10 gramów drożdży suszonych;
  • 250 ml letniej wody;
  • 150 ml letniego mleka;
  • 3 łyżeczki cukru;
  • 1,5 łyżeczki soli;
  • 30 ml oliwy z oliwek;
  • Jajko (potrzebne będzie żółtko);
  • 30 ml mleka;
  • Wybrane zioła (opcjonalnie).
 

Przepis na chleb – przygotowanie krok po kroku

Zastanawiasz się, jak się robi chleb? Nie jest to nic trudnego! Zajmuje więcej czasu niż upieczenie sernika z wiaderka, jednak efekt jest wart czekania. Przedstawiamy przepis na dobry chleb!

Pieczenie chleba warto zacząć od przygotowania rozczynu. Do miseczki wsyp drożdże, 75 ml letniego mleka i cukier. Do mieszanki dodaj 2 łyżki mąki i całość wymieszaj, aby powstała zawiesina. Zawiesinę odstaw na 20 minut, aby drożdże mogły wyrosnąć.

Do miski wsyp 800 gramów mąki, dodaj rozczyn drożdżowy, 250 ml wody i resztę mleka. Całość mieszaj drewnianą łyżką, aż składniki wstępnie zostaną połączone. Do masy dodaj 30 ml oliwy z oliwek i zacznij wyrabiać. Wyrabiając ciasto, możesz podsypać je mąką, aby łatwiej odchodziło od dłoni. Kiedy masa będzie gładka, a składniki w pełni połączone, umieść ją w misce i przykryj ściereczką. Ciasto na chleb powinno odczekać ok. 40 minut, zanim wyrośnie. Po tym czasie uderz w ciasto, aby opadło i umieść pod ściereczką na kolejne czterdzieści minut.

Wyjmij ciasto z miski i uformuj bochenek – ciasta powinno wystarczyć na jeden duży chleb lub dwa mniejsze, jednak wszystko zależne jest od preferencji piekarza. Z pozostałej masy można zrobić bułki. W tym czasie wymieszaj żółtko z małą porcją mleka – mieszanki później użyjesz do posmarowania wierzchu pieczywa.

Uformowane ciasto ponownie przykryj ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Po odpowiednim czasie możesz utworzyć na cieście wzór łyżką – urozmaici to cały proces wypiekania i zjadania świeżego pieczywa. Po tym rozsmaruj wcześniej przygotowaną mieszankę jajka z mlekiem po wierzchu bochenka. W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 stopni – chleb w piekarniku powinien znajdować się ok. 50 minut aż do uzyskania złotego koloru. Puszysty chlebek najlepiej smakuje z masłem na ciepło. Smacznego!

Dodatki do chleba, czyli co dodać, by go urozmaicić

Najwięksi smakosze chleba wiedzą, że można dodać do niego wiele składników. Od owoców, przez zioła aż po warzywa – suszone i świeże. Przepis na domowy chleb nie musi być klasyczny – wypróbuj nowych smaków!

Domowi piekarze często decydują się na dodawanie łatwo dostępnych ziół i nasion o znajomym smaku do swoich wypieków. Najczęściej wybierane to czarnuszka, sezam, mak i kminek. Osoby, które wolą bardziej śródziemnomorskie smaki, zdecydują się na dodanie rozmarynu lub tymianku w towarzystwie oliwy z oliwek.

Czytaj również