pyszny sernik z polewą czekoladową i borówkami

Przepis na ciasto

3 października 2022
5 min

Chcesz poznać przepis na ciasto idealne do kawy? Zdradzamy kilka pomysłów na przygotowanie pysznych i szybkich deserów. Przekonaj się, jak zrobić idealnie kruche ciasto i kruszonkę, a także ile smakołyków można zrobić zupełnie bez pieczenia. Dobre ciasta – przepis na wiele okazji znajdziesz właśnie tu!

Przepis na ciasto kruche – składniki i przygotowanie

Pyszne ciasto kruche to deser uwielbiany chyba przez wszystkich. Można je wykorzystać na wiele sposobów – jako samodzielny deser np. z kruszonką czy jako podstawę do ciasta z owocami lub masą budyniową. Jakie składniki są potrzebne do jego wykonania? Nie obejdzie się bez mąki, tłuszczu i cukru. Często w przepisach występują także żółtka, śmietana lub mleko. Proporcje mogą się różnić w zależności od potrzeb. Na blachę o wymiarach 25 × 36 cm przydadzą się około 3 szklanki mąki, 1,5 kostki masła lub taka sama ilość innego tłuszczu i szklanka cukru. Można dodać także żółtko lub dwa czy łyżkę śmietany. Jak to zrobić krok po kroku?

  • Schłodź składniki na ciasto;
  • Na stolnicę wsyp mąkę, a następnie dodaj cukier i pokrojone w kostkę masło lub inny tłuszcz, np. olej kokosowy;
  • Zagnieć wszystkie składniki i utwórz z nich kulę;
  • Szczelnie zawiń ciasto folią i umieść w lodówce przynajmniej na godzinę;
  • Wyjmij ciasto i uformuj je za pomocą wałka w odpowiedni dla Ciebie kształt;
  • Ponownie schowaj do lodówki na około godzinę;
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni i gdy będzie gotowy, włóż do niego nakłute widelcem ciasto;
  • Czas pieczenia zależy od grubości ciasta, zwykle jest to około pół godziny;
  • Wyjmij ciasto i poczekaj, aż wystygnie.

 

 

Ciasto bez pieczenia – jak je przygotować? Przepisy na ciasto

Przepisy na dobre ciasta wcale nie muszą być trudne, a sporo z nich nawet nie wymaga pieczenia. Pyszne desery z czekoladą czy mascarpone można wykonać w kilka chwil bez korzystania z piekarnika. Jako podstawę i warstwy ciasta możesz wykorzystać ulubione herbatniki maślane czy kakaowe. Masy, za pomocą których stworzysz kolejne warstwy, to np. masy z mascarpone czy kajmakowe.

Sporą popularnością, szczególnie latem, cieszą się przepis na sernik na zimno oraz przepis na sernik z wiaderka, do których można wykorzystać sezonowe owoce, np. truskawki czy borówki. Ponadto bardzo prostym ciastem jest blok czekoladowy, do którego wykonania potrzebne są herbatniki, cukier, mleko w proszku, kakao, masło i dowolne dodatki – chrupki kukurydziane, rodzynki, orzechy. Ciasta, których nie pieczemy, wymagają jedynie czasowego schłodzenia. Są proste i równie pyszne co gorące wypieki.

Przepis na ciasto tradycyjne – jak je zrobić krok po kroku?

Jedno z tradycyjnych ciast, które często gości na polskich stołach, to szarlotka z kruszonką. Spód wypieku z jabłkami to kruche ciasto, którego przygotowanie opisaliśmy wyżej. Zanim włożysz je do piekarnika, należy pokryć je pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi na patelni jabłkami z dodatkiem cynamonu. Przepis na ciasta z owocami nie może obyć się bez kruszonki. Jak ją zrobić? Należy utrzeć 200 g mąki pszennej z połową ¾ kostki masła i ¾ szklanki cukru. Następnie kruszonkę należy rozdrobnić w palcach na mniejsze kawałki i posypać po cieście. Całość włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach około godziny.

Ciekawe przepisy na ciasto możesz tworzyć też samodzielnie. Ciasta drożdżowe możesz dowolnie urozmaicać śliwkami, wiśniami, truskawkami czy rabarbarem. Wilgotne, pyszne ciasta – przepisy na nie czekają właśnie na Ciebie!

Czytaj również