- Strona główna
- Blog
- Przepisy na wypieki
- Przepis na ciasto

Przepis na ciasto
Chcesz poznać przepis na ciasto idealne do kawy? Zdradzamy kilka pomysłów na przygotowanie pysznych i szybkich deserów. Przekonaj się, jak zrobić idealnie kruche ciasto i kruszonkę, a także ile smakołyków można zrobić zupełnie bez pieczenia. Dobre ciasta – przepis na wiele okazji znajdziesz właśnie tu!
Przepis na ciasto kruche – składniki i przygotowanie
Pyszne ciasto kruche to deser uwielbiany chyba przez wszystkich. Można je wykorzystać na wiele sposobów – jako samodzielny deser np. z kruszonką czy jako podstawę do ciasta z owocami lub masą budyniową. Jakie składniki są potrzebne do jego wykonania? Nie obejdzie się bez mąki, tłuszczu i cukru. Często w przepisach występują także żółtka, śmietana lub mleko. Proporcje mogą się różnić w zależności od potrzeb. Na blachę o wymiarach 25 × 36 cm przydadzą się około 3 szklanki mąki, 1,5 kostki masła lub taka sama ilość innego tłuszczu i szklanka cukru. Można dodać także żółtko lub dwa czy łyżkę śmietany. Jak to zrobić krok po kroku?
- Schłodź składniki na ciasto;
- Na stolnicę wsyp mąkę, a następnie dodaj cukier i pokrojone w kostkę masło lub inny tłuszcz, np. olej kokosowy;
- Zagnieć wszystkie składniki i utwórz z nich kulę;
- Szczelnie zawiń ciasto folią i umieść w lodówce przynajmniej na godzinę;
- Wyjmij ciasto i uformuj je za pomocą wałka w odpowiedni dla Ciebie kształt;
- Ponownie schowaj do lodówki na około godzinę;
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni i gdy będzie gotowy, włóż do niego nakłute widelcem ciasto;
- Czas pieczenia zależy od grubości ciasta, zwykle jest to około pół godziny;
- Wyjmij ciasto i poczekaj, aż wystygnie.
Ciasto bez pieczenia – jak je przygotować? Przepisy na ciasto
Przepisy na dobre ciasta wcale nie muszą być trudne, a sporo z nich nawet nie wymaga pieczenia. Pyszne desery z czekoladą czy mascarpone można wykonać w kilka chwil bez korzystania z piekarnika. Jako podstawę i warstwy ciasta możesz wykorzystać ulubione herbatniki maślane czy kakaowe. Masy, za pomocą których stworzysz kolejne warstwy, to np. masy z mascarpone czy kajmakowe.
Sporą popularnością, szczególnie latem, cieszą się przepis na sernik na zimno oraz przepis na sernik z wiaderka, do których można wykorzystać sezonowe owoce, np. truskawki czy borówki. Ponadto bardzo prostym ciastem jest blok czekoladowy, do którego wykonania potrzebne są herbatniki, cukier, mleko w proszku, kakao, masło i dowolne dodatki – chrupki kukurydziane, rodzynki, orzechy. Ciasta, których nie pieczemy, wymagają jedynie czasowego schłodzenia. Są proste i równie pyszne co gorące wypieki.
Przepis na ciasto tradycyjne – jak je zrobić krok po kroku?
Jedno z tradycyjnych ciast, które często gości na polskich stołach, to szarlotka z kruszonką. Spód wypieku z jabłkami to kruche ciasto, którego przygotowanie opisaliśmy wyżej. Zanim włożysz je do piekarnika, należy pokryć je pokrojonymi w kostkę i podsmażonymi na patelni jabłkami z dodatkiem cynamonu. Przepis na ciasta z owocami nie może obyć się bez kruszonki. Jak ją zrobić? Należy utrzeć 200 g mąki pszennej z połową ¾ kostki masła i ¾ szklanki cukru. Następnie kruszonkę należy rozdrobnić w palcach na mniejsze kawałki i posypać po cieście. Całość włożyć do piekarnika i piec w 180 stopniach około godziny.
Ciekawe przepisy na ciasto możesz tworzyć też samodzielnie. Ciasta drożdżowe możesz dowolnie urozmaicać śliwkami, wiśniami, truskawkami czy rabarbarem. Wilgotne, pyszne ciasta – przepisy na nie czekają właśnie na Ciebie!
Czytaj również

Przepis na ciasto jogurtowe
Ciasto jogurtowe to jeden z tych wypieków, które łączą w sobie prostotę przygotowania z wyjątkowym smakiem. Delikatna, wilgotna struktura, subtelna słodycz oraz możliwość dodania ulubionych owoców spr

Przepis na miodownik
Miodownik to klasyczne ciasto, które cieszy się ogromną popularnością w polskich domach, zwłaszcza podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Jego przygotowanie wymaga trochę cierpliwości, ale efekt wyn

Przepis na ciasto ze śliwkami
Ciasto ze śliwkami to jeden z tych wypieków, który kojarzy się z jesienią i domowym ciepłem. Śliwki, które w Polsce dojrzewają właśnie w tym czasie, nadają ciastu soczystości i przyjemnej kwaskowatośc