ciasto cynamonowe

Przepis na ciasto cynamonowe

15 lutego 2023
5 min

Przepis na ciasto cynamonowe to prosta receptura, która pozwala stworzyć naprawdę pyszny deser. Do przygotowania cynamonowca potrzeba tylko kilku składników, a cały proces pieczenia trwa relatywnie krótko. Jak przyrządzić ciasto cynamonowiec? Poznaj przepis na wypiek, który podbije Twoje kubki smakowe.

Ciasto cynamonowiec – składniki

Cynamonowiec to ciasto, którego głównym składnikiem jest oczywiście sam cynamon. Oprócz tej korzennej przyprawy do wykonania deseru potrzebne są także produkty takie jak:

  • masło lub olej,
  • mleko,
  • jajka,
  • mąka,
  • cukier,
  • proszek do pieczenia,
  • soda oczyszczona.

Do ciasta z cynamonem dodaje się też inne składniki, które tworzą dodatkową masę. Zazwyczaj są to jabłka, ponieważ te owoce i cynamon tworzą idealny duet. Przepis na ciasto cynamonowe z jabłkami często zawiera również rodzynki czy orzechy włoskie. Bakalie dodają całemu wypiekowi oryginalnego smaku oraz chrupiącej tekstury.

 

Przepis na ciasto cynamonowe

Przepis na ciasto cynamonowe na oleju jest całkiem łatwy, a więc do pieczenia mogą zabrać się nawet amatorscy kucharze. Na początku trzeba utrzeć jajka wraz z cukrem i olejem (lub ewentualnie z masłem w wersji bez oleju). Czynność tę wykonaj mikserem – będzie łatwiej, szybciej oraz dokładniej. Następnie do tej samej miski wsyp sypkie składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Wszystkie składniki musisz wymieszać tak, aby powstała jednolita masa. Później do gładkiego kremu dodaj wybrane bakalie. W kolejnym kroku przepis na ciasto cynamonowe radzi, aby umyć i obrać jabłka. Następnie owoce trzeba pokroić na małe cząstki, a także wrzucić do miski z przygotowaną masą. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszaj.

Na sam koniec przygotowań należy wysmarować tłuszczem wszystkie boki oraz dno foremki. Następnie weź bułkę tartą i obsyp nią całą blaszkę. Na taki podkład możesz wylewać już masę z przepisu na ciasto cynamonowe. Później pozostaje już tylko włożyć deser do rozgrzanego na 180 stopni piekarnika. Cynamonowiec powinien piec się przez około 40 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw na chwilę do ostygnięcia. Przed samym podaniem wypiek możesz opcjonalnie pokryć niewielką warstwą cukru pudru.

Na jakie okazje sprawdzi się przepis na cynamonowiec?

Proste ciasto cynamonowe to wypiek, który nadaje się na niemalże każdą okazję. Niezwykle szybkie wykonanie i relatywnie krótki czas pieczenia sprawiają, że ten deser możesz przygotować, gdy najdzie Cię nagła ochota na coś słodkiego. Z tego samego względu przepis na ciasto cynamonowe przyda się także w przypadku wizyty niespodziewanych gości. Wystarczy niecała godzina i szybkie ciasto cynamonowe będzie gotowe do podania.

Cynamonowiec sprawdzi się zarówno w roli dodatku do popołudniowej kawy, jak i w formie „gwiazdy imprezy”. Jeśli przygotujesz go w okrągłej foremce, to może pełnić funkcję urodzinowego lub imieninowego tortu. Soczyste jabłka sprawiają, że cynamonowiec zyskuje słodycz oraz lekkość. Dlatego też wybór tego ciasta będzie ciekawą odmianą dla typowych tortów z kremowymi masami.

Warto pamiętać, że przepis na cynamonowe ciasto sprawdzi się zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Deser z dodatkiem aromatycznego cynamonu idealnie wpisze się w klimat chłodnych popołudni oraz wieczorów. Słodkawo-korzenny smak, który ciasto zyskuje dzięki charakterystycznej przyprawie, z pewnością skusi Twoich bliskich. Ciasto z cynamonem może okazać się ciekawą alternatywą dla tradycyjnego, świątecznego sernika z wiaderka czy makowca.

Czytaj również