dwa naczynia z tiramisu

Przepis na tiramisu

5 stycznia 2023
5 min

Prezentujemy sprawdzony, smakowity przepis na włoskie tiramisu z serkiem mascarpone. Ten doskonale znany deser będzie świetnym dodatkiem do kawy, a także pyszną alternatywą dla popularnego sernika z wiaderka. Tiramisu jest ciastem z biszkoptami namoczonymi w kawie espresso i likierze Amaretto. Warstwy ciasta przełożone są serkiem mascarpone, a całość posypana jest kakaem. Deser ten przed podaniem jest schładzany. Poznaj nasz pyszny przepis na tiramisu na biszkopcie!

 

Składniki niezbędne do przygotowania tiramisu

W pierwszej kolejności zaopatrz się we wszystkie niezbędne składniki do przygotowania pysznego przepisu na ciasto tiramisu. Oto lista wszystkich produktów:

  • 250-300 g podłużnych biszkoptów;
  • 500 g schłodzonego sera mascarpone;
  • 4 średnie lub 3 duże jajka w temperaturze pokojowej;
  • 50-60 g cukru pudru;
  • 50-60 ml likieru Amaretto;
  • 300 ml zaparzonej kawy espresso;
  • szczypta soli;
  • kakao do posypania.

Po zrobieniu zakupów czas byś poznał przepis na tiramisu bez pieczenia.

Jak zrobić tiramisu?

Nasz przepis na tiramisu na biszkoptach bez pieczenia jest niezwykle prosty i szybki, dlatego z pewnością nie sprawi Ci żadnego problemu i nie zajmie dużo czasu.

  1. Na początku zaparz kawę espresso. Napar przelej do szerokiego naczynia, w którym z łatwością będziesz mógł moczyć biszkopty. Może być to głęboki talerz lub płytka miska. Napar z kawy pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie dodaj likier Amaretto.
  2. Oddziel białka od żółtek. Do żółtek dodaj cukier i całość dokładnie ubij, miksując na najwyższych obrotach przez około 7 minut, tak by powstała kremowa, gładka masa. Następnie zmniejsz obroty miksera na średnie i do masy z żółtek oraz cukru dodaj serek mascarpone.
  3. Do białek jajek dodaj szczyptę soli i ubij je by powstała piana. Dodaj ją do masy z żółtek i mascarpone.
  4. Podłużne biszkopty mocz krótko w mieszance kawy z likierem Amaretto, tak by dokładnie nim nasiąknęły z obu stron. Namoczone biszkopty układaj w prostokątnym naczyniu lub formie do pieczenia. Naczynie powinno być na tyle duże, by połowa biszkoptów, czyli około 150 g, zapełniła jego dno.
  5. Na biszkopty równomiernie nałóż wcześniej przygotowaną masę. Ponownie ułóż kolejną warstwę namoczonych biszkoptów i przykryj je resztką masy. Gotowe tiramisu wstaw do lodówki na około 5 godzin.
  6. Schłodzone ciasto posyp kakaem i pokrój na kwadratowe kawałki.

Przepis na tiramisu — co warto do niego dodać?

Przepis na deser tiramisu jest prosty i można go dostosować do swoich preferencji. Możesz przygotować go zarówno w wersji bezalkoholowej z samą kawą, jak i również w połączeniu z różnymi trunkami. Najpopularniejszym alkoholem używanym do tiramisu jest likier Amaretto lub Fragelico. Świetnie sprawdzi się również wino Marsala oraz likier Luxardo Maraschino. Dobrym wyborem będzie również rum, koniak lub brandy.

Duże znaczenie ma również to, jakich biszkoptów użyjesz do swojego tiramisu. Najlepszym wyborem będą podłużne biszkopty Lady Fingers. Zazwyczaj nie są one dodatkowo posypywane cukrem, dzięki czemu Twoje ciasto nie będzie za słodkie. Ponadto są one dość twarde, dlatego nawet namoczone w kawie i alkoholu, a następnie przekładane serkiem, nie powinny się rozpadać. Powinna starczyć Ci jedna paczka takich biszkoptów, ponieważ są one dość spore. Niezależnie na jakie składniki się zdecydujesz, Twój sernik tiramisu z pewnością będzie świetny w smaku.

Czy przepis na tiramisu musi zawierać alkohol?

Nie każdy jest fanem ciast z dodatkiem procentów, a przepis na tiramisu bez alkoholu nie różni się zbytnio od tego z likierem. Jeśli chcesz zrobić deser bez dodatku trunków, wystarczy, że każdy biszkopt będziesz maczać w samej kawie espresso. Ciasto z pewnością wyjdzie tak samo pyszne, a będą mogły je zjeść również dzieci.

Sprawdzony sposób na tiramisu

Deser ten jest niezwykle prosty w wykonaniu, a do tego nie powinien sprawić Ci wysiłku. Schłodzone ciasto będzie idealną przekąską na wizytę gości. Jeśli nie masz dużo czasu na wypieki, nasz prosty przepis na tiramisu uratuje Cię. Samo przygotowanie deseru nie powinno zająć Ci dłużej niż 30 minut, a następnie wystarczy, że zostawisz ciasto w lodówce na kilka godzin.

Przepis na tiramisu bez jajek w pucharkach oraz fit tiramisu

Tiramisu jest niezwykle uniwersalnym ciastem, które przygotować możesz na wiele sposobów. Jeśli jesteś uczulony na jajka lub po prostu nie chcesz dodawać ich do swojego deseru, przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na tiramisu w pucharku. Zamiast jajek, użyj śmietanki kremówki. Powinna być ona mocno schłodzona. Śmietanę ubij na sztywno, a następnie stopniowo dosypuj do niej cukier puder i serek mascarpone. Całość delikatnie miksuj. Deser możesz podać w pucharkach lub innych mniejszych naczyniach. Przed zjedzeniem pamiętaj, że danie powinno być mocno schłodzone.

Jeśli jesteś na diecie i pilnujesz tego, co jesz, mamy dla Ciebie również przepis na fit tiramisu. W recepturze użyj następujących składników:

  • 600 g skyra;
  • 5-6 łyżeczek erytrytolu (ze względu na to, że ma śladowe ilości kalorii, możesz użyć więcej);
  • ekstrakt waniliowy;
  • 200 g biszkoptów;
  • kakao;
  • 250 m zaparzonej i ostudzonej kawy espresso;
  • kilka kropel alkoholu (opcjonalnie, jednak jest to mniej zdrowa wersja).

Postępuj zgodnie z krokami jak w przypadku klasycznego tiramisu. Serek skyr wymieszaj z erytrytolem i ekstraktem waniliowym. Jest to masa, którą będziesz przekładać biszkopty.

Czytaj również